Tredje dagen.


En inte så tråkig lektionssal.

Dagens arbete började där gårdagens sista projekt avslutades, fårfiolen. Tanken med det hela var att kallröka den med torkad timjan och rosmarin men även färsk rosmarin. Problem med den färska rosmarinen uppstod direkt, foliepaketet stod inte direkt pall för gasbrännaren så det var något som inte gick vägen. Men efter ett par rejäla omgångar med rökgeneratorn så hänger nu köttet i en kyl för torkning.


Rökning i full gång.Jag tror det här kommer bli riktigt bra när det är klart.


Projekt nummer två under dagen var gravning och vi hade ju lammfiléer kvar från i måndags vilka passade perfekt för ändamålet. Eftersom fler personer och grupper jobbade med lamm och klassisk kryddning så låg rosmarindoften tung över köket, så rosmarin även i gravningen gick bort direkt. Nu minns jag inte direkt hur vi kom fram till smaksättningen men receptet blev helt klart intressant och ser ut som följande :

Bourbon och kakaogravad lammfilé :

2 St Vårlammfiléer
50/50 Salt/socker-blandning
1½ msk Bourbon
1 msk kakao
½ msk cayenpeppar


Kan bli hur bra som helst.


Efter lunch påbörjades i min mening dagens roligaste projekt, blodpudding. Jag har aldrig gjort blodpudding tidigare vilket gjorde det hela extra spännande. Vi utgick från ett recept som Pelle Johansson gjort som finns att tillgå på recept.nu, vi använde i slutändan i princip bara proportionerna rågmjöl/blod/öl. De klassiska blodpuddingskryddorna uteslöts snabbt ur ekvationen, till en början i alla fall, kanel och kardemumma fick göra ett litet gästspel innan gjutning. Slutresultat som provades tillsammans med en intressant jordgubbsglassprototyp var i mitt huvud en riktigt trevlig kombination och verkligen något att bygga vidare på.


Sirapen till blodpuddingen under reduktion


Blodet silas av


Den färdiga smeten.Stenis har plastat formen som är redo för ugnen.

Receptet för blodpuddingen blev slutligen :

Reduktion (1 dl):
2 dl Moscatel de Setùbal
~1 dl honung
1 msk torkad rosmarin

5 dl grisblod
3½ dl rågmjöl
3 dl ljus lager
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ msk salt
2 äpplen (tärnade)
1 rödlök

Dagens fashionstatement står Bagger för med sina blå plastringar.


Three makes a charm, på måndag kanske?Vaniljkorvarna myser numer i kylen.I måndags så kom Stenis och Bagger på idéen att beställa lite av en mystisk ingrediens, har aldrig provat använda detta tidigare, vet inte mycket om det, men snyggt är det i alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>