Mörk, ljus, vit

Dom senaste dagarna är verkligen anledningen till att man väljer att gå på RH i Umeå, jag känner att jag har lärt mig riktigt mycket nytt under det här momentet. Nu lär man sig väl saker iofs mest hela tiden, men det är riktigt härligt när det kommer in spetskompetens och undervisar.

Dag två av dessertmomentet inleddes med en kort föreläsning om chokladtemperering av Magnus, sen var det full fart i köket. Hade planer på att göra en chokladbakelse idag, så började arbeta på den ganska omgående. Ville få in mörk, ljus och vit choklad i den, så för enkelhetens skulle gjorde jag ganache av alla tre chokladsorter. Jag ville även ha en sponge-botten, men gjorde på choklad och inte kakao, så magnus gav mig ett recept på en botten som jag dessvärre tappade bort namnet på, men det var som sans rival med choklad i. Den andra botten var en daquise, vilket jag turligt nog överbakade, doh! Det löste sig dock då jag inte skulle använda hela den spritsade delen. För att få in lite fruktighet, syra och textur i den annars bara söta ganachen så tillsatte jag följande: muscatinfuserade körsbär till den mörka, mandel praliné och sist färska hallon till den vita.

Det uppstod ett “litet” problem med att spraya bakelserna med choklad, hade för lite kakaofett/chokladblandning i behållaren så när den sög in luft så sköt chokladen ut som en stråle snarare än som en fint moln.

Tre sorters ganache.

Kantbränd daquisebotten

Det tar form i ringen

Ner till -18 med dom!

Snabbt improviserat upplägg. (Sjukt najs fat!)

Innanmätet.

Jag är inte helt nöjd med resultatet, dock så tror jag definitivt att jag har något att bygga vidare på.

När man läser texten så känns det inte som om man inte har gjort så mycket idag,  men jag tror faktiskt jag har varit igång i princip hela dagen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>