Lathet, oxsvans och sås

Dagen inleddes med att skiva potatis till lunchen, vilken var sjömansbiff. Inte världens roligaste, men ibland får man den dåliga arbetsuppgiften. Till dessert så blev det äppelglass., jag hade i mitt stilla sinne tänkt ut att äppelglass med kanel och honungssås skulle bli klockrent. Jag hade fel, såsen var inte helt prima, är dock helt övertygad att kombinationen är bra om man gör såsen rätt.

Mina line cooks!

Creme anglaise is a kind of sauce!

 

Efter lunchen så skar jag lite i vaniljkorven, konsistensen kändes riktigt bra nu, helt torkade rätt igenom, så de åkte ner i en vacpåse och in i en kyl för att mogna lite.

Jag har under dagen varit så sjukt oproduktiv, jag borde egentligen skämmas. Men hursom så tog jag mig lite i kragen någon timme innan vi skulle börja städa, satte en oxsvanssoppa som går i ugnen nu under natten, 80 grader. Givetvis med stjärnanis i spadet “to enhance that meaty flavour”. Kände även att jag ville göra något med demi-glacen som tog hela gårdagen i anspråk. Det slutade med att jag kokade en sauce madère, vilket innebär att man kokar demi-glace med madeira. En sauce provencale, vilket är demi-glace med tomattärningar, lök, champinjoner och vitlök. En sauce zingara, vilket är en tomatiserad demi-glace som kokas ihop med vitt vin och sist men inte minst en gräddsås på demi-glace. Resultaten blev varierande och jag tror mig veta vad de dåliga resultaten stammar från, den första variabeln är Bong! Jag använde Bongs kalvfond för att göra espagnolen, samt att champinjonspadet som användes kom från saltad svamp. Är bara hoppas på bättre resultat nästa gång.

Vaniljkorv!

Oxsvans

Fyra såser baserade på demi-glace

Dagens ankansikte står Petter för.

Ankan Ankansson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>