Krocketter, Stenbitslever och kattfisk.

Då fortsatte, idag, momentet fisk och vi tog vid där vi slutade igår, med fiskkrocketterna, Vi konstaterade snabbt att det skulle vara trevligt med något fräscht till, så det fick bli en ljummen fänkålssallad med en honug och lime citronette. Förta batchen vi friterade blev inte helt rolig, lite osalt och lite väl intetsägande med tanke på att det rör sig om snacks. Så vi bestämde oss för att krydda på det hela och göra fyra olika varianter. Kryddningarna blev följande:

  1. Asiatiskt influerad – Rostad sesamolja, chili, vitlök, korriander
  2. Klassisk svensk – Gräslök och dill
  3. “Naturell” – Hallonvinäger och  Tabasco
  4. Äppelcidersenap

Mise en place för krockettproduktion.


Baggers asieninspirerade krocket.


Den svenska klassikern. 


Fänkålssallad! 

När vi skulle lägga upp så hittade jag en härlig tallrik med tre urskålningar i, vilket resulterade i att jag var tvungen att slänga ihop en rätt till för att få presentationen som jag ville. Tanken med krocketterna är ju plockmatstema, så ville ha något lätt men ändå roligt att komplettera med. Vi hade två nät med riktigt härliga hjärtmusslor, så tog lite sådana och ett gäng blåmusslor och gjorde en lite asieninspirerad version på moule marinére. Jag har fått lära mig att man i den kinesiska matlagningen använder något som liknar en mire poix, men är baserad på salladslök, vitlök, chili och ingefära, så det fick bli basen till mina musslor. Kokade det hela i en billig chardonnay och redde av med creme fraiche och smakade upp med Tabasco. Vad jag ville åstadkomma var en intensiv smakupplevelse, eftersom tanken var att man bara skulle äta ett fåtal musslor i kombination med krocketterna.


Musslor ger härlig inspiration. 


Presentationen.

Sen åt jag idag något av det skumaste, vet inte om det var det äckligaste, men definitivt otäckaste jag någonsin ätit idag. Ångbakad stenbitslever, smaken kan närmast beskrivas som komprimerad havssmak, nigriblad kokta i havsvatten och spetsade med mer alger och lite torkad fisk. Konsistensen vad rent av bisarr, den var gelelik och smälte på tungan och eftersmaken satt i, i säkert 45 minuter.


Mmmm, lever! 

Kanske den fulaste fisken för dagen är kattfisken som vi arbetade med, den hade lite märklig anatomi, påminde lite om en ål men kortare och tjockare. Köttet hade grova fibrer och en riktigt söt smak, ska laba lite med köttet i morgon.  Passade även på att koka kungskrabba, smart som jag var så ville jag efter koket kyla ner det hela snabbt och vad lämpar sig då bättre än att köra in den blast-freezern? Jo blasta är sjukt bra, om man kommer ihåg vad man stoppar in, eller snarare att man stoppat in något i den. Kom på det vid städet idag och hittade en djupfryst traktörpanna i skåpet, whop-di-do.

Kungskrabba on the rocks.Mjauu?!

Stenis hittade på ett rätt intressant projekt, en skaldjurskorv, förstadiet till det hela såg dock inte så aptitligt ut.


Korvsmet?

Dagens duckface, Herr El-Kasimi.

Khalle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>