Helg, fisk och snö.

Helgmat är mat för själen, eller så är det i alla fall för mig, momenten i tillagningen får gärna gå fort även om rätten i sig tar tid. Pizza torde väl jämte tacos kunna räknas till svenskens favoritföda under helgen, även om det är en generalisering så gäller det hemma hos oss i Strandholm. Jag skulle nog själv kunna äta tacos tre dar i veckan, spiskummin blir lite av en drog på det sättet. Den godaste pizzan är den man gör själv tycker jag, därför fick det bli så i lördags. När jag var inne på Ica och skulle köpa mjöl så såg jag en påse jag inte sett tidigare, ett mjöl som hette Vinjett och skulle vara vårvete. Proteininnehållet låg på samma nivå som hos vetemjöl special, så det var ju bara tuta och köra. Jag gillar tjocka bottnar på pizzan och det var sjukt länge sen vi åt det hemma, så rörde ihop en focacciadeg som botten. Kändes inte som om glutenutvecklingen blev som förväntat trots 20 minuter i maskin.

 Fin mjölpåse!

Mmmm pizza!

Nästa vecka vankas det fisk i skolan, det känns som om det kommer bli ordentligt utvecklande, för är det något jag känner mig otroligt osäker på så är det fisk. Det beror nog till största delen på att jag faktiskt inte direkt tycker om fisk, eller har under min uppväxt i alla fall inte tyckt om fisk. Jag har ju mer och mer börjat inse att det mesta är gott bara det är tillagat på rätt sätt, även fisk. Men jag har ett starkt matminne som jag skulle vilja återuppliva under det här momentet, det var en friterad marulk som serverades på Villa Godthem i början av 90-talet.

Sökes: Inspiration.

Nu är det ju så att eftersom jag är kass på fisk så blir hela den kreativa processen med att skapa en rätt, eller i alla fall ett element i en rätt ganska svår. Så jag sökte hjälp i litteraturen och kan bara konstatera att det hjälpte föga. Men en del saker lyckades jag ändå lista ut att jag vill prova på att göra, skrev även en lista på fiskar som jag skulle vilja testa att tillaga.

Det mest klassiska är väl queneller, har aldrig gjort dom och det känns som om det är något man verkligen borde kunna. ,Har lite idéer kring en skaldjursterrin jag skulle vilja göra också, självklart så ska jag göra en ceviche. Sen hittade jag ett recept på kroketter som jag tänkte anpassa till fisk, tror det kan vara intressant.

Listan på fisk som jag känner att jag skulle vilja jobba med skulle kunna vara ett utdrag ur rödlistan, tyvärr är det väl så att den goda fisken tar slut snabbast. Marulk, hälleflundra, svärdfisk, tonfisk och ål men även skaldjur som kungskrabba och olika musslor finns med i tankeverksamheten. Men eftersom jag omges av kreativa människor i skolan så tror jag säkert att fler idéer kommer uppstå under veckans gång.

Ja juste, idag var ju även dagen då vintersulorna skulle av, jo tjena. Hade väl kommit i runda slängar en decimeter nysnö i natt, så blir att behålla dubbarna på en vecka till minst.

Sommardäcken får vänta ett tag till.

Har nu på kvällen även gjort små viol- och lakritsmaränger av en skål överblivna äggvitor.

 Härliga former.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>