Första dagen.

Efter en halv termin med otroligt givande teoretisk utbildning i kostvetenskap, där vi fått lära oss precis allt vi inte ska äta så känns det skönt att kliva in i köket och börja laga lite mat på riktigt. Idag är egentligen inte första dagen på kursen men det är första dagen vi lagar mat, vi inledde kursen under slutet av förra veckan med två dagar teori.

Kursens namn är “Gastronomins grunder” och det praktiska arbetet inleddes med styckning av spädgris och vårlamm. Nedan visar Björn, som är adjunkt vid restauranghögskolan hur styckningen påbörjas och i princip avslutas.


Dom är inte stora grisarnaStyckningsdetaljerna uppdelade

Min grupp valde att stycka upp ett lamm, min delaktighet i själva styckningsförfarandet var inte direkt superaktivt då vi även skulle göra personalmaten, vilket dagen till ära var lågtempad hjortstek, 56C innertemp körd i 60C ånga, pressad mandelpotatis och gräddsås. Tanken var att det skulle vara stuvade champinjoner till, men det verkar som om herrn med dom bra ögonen inte såg skillnad på en bunke med vitlök och svamp så blev det som det blev. Dock så har jag under dagen benat ut ett hjortlägg samt styckat ur de olika stekarna, samt frilagt lammracks.


Vårat färdigstyckade lamm.

Var all-in-all en riktigt givande skoldag och känns riktigt skönt att ha kommit igång i köket, är sjukt taggad för fortsättningen av terminen. Vad som dock inte är så sjukt upphetsande är vårt fantastiska väder just nu.


Kung Bore vägrar släppa greppet.


Men det finns inget som inte lite skirat smör och en redig Wallenbergare inte råder bot på.


Mmmmm…Notera gärna att jag faktiskt har grönsaker på tallriken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>