Bläckfisk, Hummer och Heidrich

Gårdagens post blev inställd på grund av snökaos, men idag var jag åter i skolköket!

Idag hade vi inte mer än 2 timmar i köket eftersom eftermiddagen ägnades åt en föreläsning av Jessica Heidrich, kvinnan bakom St:Eriks så det var tempo som gällde.
Björnligan hade plockat fram ett bleck med torsktungor på, på samma bleck låg en förpackning med en härlig åtta-armad bläckfisk som fullkomligen ropade efter att bli tryckkokad. Sagt och gjort, efter att ha konfererat med Björn så åkte styggelsen ner i tryckkokaren med en vinägerlag och relativt mycket dragon.


Slemmigt men mättande. 

Samtidigt som ångtrycket byggdes upp runt bläckfisken kom Björn förbi med ett par torskkinder, en detalj jag hört mycket om men aldrig provat själv. Att ånga torsk är enligt mig en överlägsen tillagningsteknik för just den fisken, så det fick helt klart bli så den skulle lagas. I botten av en liten kastrull hade jag en blandning av äppelcider, calvados och dragon, dragon fanns även i te-silen i vilken kinden placerades under ångningen. Resultatet blev väl rätt ok, kanske skulle ha tonat ner calvan lite.


Torskkind i tesil. 

Ok, då var två moment avklarade och vi befann oss knappt i halvtid. Efter att snabbt ha rekat fiskkylen såg jag en låda märkt “Living lobsters”, Bingo!. Jag har inte delat på en levande hummer innan, utan bara kokat dom, så detta blev något nytt, återigen rådgjorde jag med Björn och han visade vart kniven skulle placeras. Sagt och gjort, hummer nummer ett tog plats på skärbrädan och klövs i två delar. Tanken med det hela var att gratinera rå hummer i stället för det vanliga med att gratinera kokt. Dock fick jag förklarat för mig att hummer stekt direkt i pannan kunde vara riktigt gott, så ena hummerhalvan fick gå den vägen. Efter att ha rensat ur halvorna så smakades även en bit rå hummer, det var riktigt sött och en ganska mild havston på det hela, gott! Stekte halva hummern i olja/smör rätt hårt på köttsidan, blev en riktigt smutt karamellisering, dock så stekte jag den för lite på skalsidan så den var lite underkörd.

Benke.

 

Att gratinera en halv hummer kändes så där inspirereande, så smet in i kylen och hämtade en till, tre hummerhalvor gratinerade med olika aromsmör blev då valet. Lime/Dragon, parmesan och vitlök blev smakerna, skulle påstå att smakmässigt så var det rangordningen också. Det var allt jag han med i köket idag, eller jag han med att koka tre humrar också. Nästa vecka är det vilt och fågel, det kommer verkligen bli ett sjukt roligt moment!

Triss i hummer.

Eftermiddagen ägnades som sagt åt föreläsning av Jessica Heidrich, sveriges kanske nu mest framgångsrika flying brewer. Föreläsningen på 40 minuter handlade om ölets historia och utveckling fram tills idag, men även en del prognoser på hur det kan komma att se ut i framtiden. Föreläsningen efterföljdes av en tre timmar lång ölprovning, där många av Jessicas egna öl ingick. Hon hade lagt upp det hela väldigt bra tycker jag och det märktes att hon var van att tala inför folk samt var tekniskt intresserad.

Jessica i ljusgården.


Malt och humle.


Ölen.

Ölen som provades var följande:

  1. Mariestad
  2. St:Eriks Pilsner
  3. Hobgoblin
  4. St:Eriks Pale Ale
  5. Sierra Nevada Pale Ale
  6. St:Eriks APA
  7. St:Eriks IPA
  8. St:Eriks Porter
  9. St:Eriks Barley Wine

Det märktes tydligt att Jessica har en förkärlek för amerikansk superaromatisk humle, inte minst i den överhumlade pilsnern, som i min mening har alldeles för liten kropp för att uppbära en sån stor humlearom, det blir för mig nästan komiskt. Dock så känner jag att barley winet och IPA’n är riktigt höjdare, även portern gillade jag skarpt.

Dagens duckface står G-master Gurrra för:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>